Col_21-j

Vernissage i nyrenoverat konstgalleri

Lördagen den 1 december var det invigning av ”Ester Almqvist – jag lever i två världar”, Konstmuseichef Cecilia Widenheims sista vernissage och öppning av Konstmuseet efter renovering.

Ett fräscht galleri med väggarna i olika färgtoner som lyfter fram Ester Almqvists målningar, liksom de av hennes yngre kvinnliga kollegor och vänner, möter besökarna. Denna dag samlades ett hundratal – vi räknade in drygt 70 medlemmar – i mitten av galleriet för att lyssna till välkomsttal av Cecilia Widenheim, invigningstal av Birgit Rausing samt som avslutning utdelning av Ester Almqvist-stipendiet – och vänföreningen passade på att tacka Cecilia för hennes utveckling av Konstmuseets utställningsverksamhet och närmande till publiken.

Cecilia Widenheim berättade att det finns 2000 verk av Ester Almqvist i magasinet, verk som inte tidigare visats i Konstmuseet. Denna utställning har tillkommit i samarbete med Norrköpings konstmuseum och bygger på urval av dels våra verk, dels de som skänktes till Jönköpings Konstmuseum efter Ester Almqvists död. Här kan vi förutom målningar betrakta skisser och fotografier som är förstudier till flera av målningarna.

Birgit Rausing, författare och konsthistoriker, som skrivit monografin Ester Almqvist och hennes krets, presenterade Ester Almqvist som person och hennes konstnärskap samt kretsen av konstnärer kring henne. Framför allt uppehöll hon sig kring den nära vänskapen med Tora Wega Holmström, en viktig person ibland ”solmänniskorna”, den ena av hennes världar. Den andra levde hon tillsammans med sin gamla mor på den småländska gården Fogdeholm.

Professor Max Liljefors delade ut Ester Almqvist-stipendiet till konstnären Gittan Jönsson, som menar att hon har flera likheter med Ester Almqvist och också lever i ”två världar”, en på lugna Österlen, en i den brusande storstaden Berlin.

Vänföreningens tack till Cecilia för hennes tid som chef på Malmö Konstmuseum kan du läsa här intill. 

Slutligen bjöds vännerna på vin, minglade och diskuterade utställning samt framtiden för såväl Konstmuseet som Vänföreningen.

Läs Sydsvenskans referat genom att klicka här

museum-collage

Text Kaeth Gardestedt
Foto: Jerry Bengtsson