TackCecilia

TACK Cecilia Widenheim

för din tid som chef för Malmö Konstmuseum, sex år då du satt spår i museets historia.

Under din tid har du lockat många nya besökare till Konstmuseet genom en ny utställningspolitik.

Media runt om i Sverige och på andra sidan Sundet har uppmärksammat vad som sker på Konstmuseet och nu senast såg jag en puff för Ester Almqvist-utställningen i tidningen Vi.

Under ”Malmö Konstmuseum@Malmö Konsthall” fick vi på Malmö Konsthall via datorskärmar välja konstverk från magasinen. Ett initiativ som berikade båda institutionerna.

Den nordiska modellen® berättade om Malmö Konstmuseums samling, dess historia och framtid.

Båda dessa var goda inslag i debatten om ett nytt Konstmuseum – den första som visade vad rätt klimatiserade utställningslokaler betyder, den andra för att politiker och kulturtjänstemän skulle få en förståelse för Konstmuseets betydelse. Ja, än mer fick de och vi malmöbor en inblick i vilka konstskatter vi har som döljs i magasinen i utställningen ”Show and tell, med tavlor från golv till tak, skulpturer, installationer …

Du har förstått att utnyttja synergieffekterna med samarbete och du har lyft fram kvinnorna. Ett nytt grepp var affischeringen i Malmö till En egen röst – om kvinnors kamp för rösträtt och mänskligt utrymme.

Det går inte att räkna upp alla intressanta utställningar vi bjudits in till under din tid här, men jag vill även nämna ”Ropen skalla – konsten till alla”, ” Oomph – kvinnorna som satte färg på Sverige och nu utställningen om ”Ester Almqvist – Jag lever i två världar”, som blev din sista vernissage med intressant invigningstal av Birgit Rausing i närvaro av ett hundratal vetgiriga besökare.

Många viktiga och betydande konstverk lånas ut till museer över hela världen. På Vänföreningens resor har vi bl a upplevt utlånade Hill-målningar på Nivaagaard dit du sände Anders Rosberg att guida oss. Själv guidade du i somras då vi hade en dagsutflykt med Fabriken och Barbro Bäckströms konst som huvudmål.

Slutligen så har du, trots begränsad budget och personalstyrka, tagit nya grepp, t.ex. sommarkollo för barn och nu till våren blir det bokcirkel som under Ester Almqvists tid.

Vi, som gjorde en omstart av Vänföreningen 2015, skrev ett manifest att vi – med medlemmarna som ambassadörer – skulle arbeta för ett nytt Konstmuseum. Under denna tid har två utredningar tillsatts, (utredningar hade vi redan när jag var ordförande för Malmö Museinämnd på 80- och 90-talen), men fortfarande väntar vi på beslut.

Att det finns ett stort intresse för konst och Konstmuseet har bl a visats genom de medlemskvällar vi haft då ett hundratal kommit för specialvisningar och diskussioner och våra bussresor och stadsvandringen har varit fulltecknade.

Vi kommer att sakna dig och önskar dig Lycka till i framtiden!

Kaeth Gardestedt
ordförande Malmö Konstmuseums Vänner
(avtackningstal vid vernissagen den 1 december 2018)