Samlingen

Malmö Konstmuseum Samlingen/The Collection

Urvalet är baserat på utställningens innehåll och kronologi, som sträcker sig från 1500-talet fram till 2000-talets första årtionde och omfattar konst, konsthantverk och design.

Tillsammans belyser verken hur samlingar kan bidra med ökad förståelse för samhället, och samlingen visar i sin tur på konstens unika förmåga att frambringa nya historiska perspektiv och formulera nya föreställningar som kan visa vägen framåt. Inkluderandet av flera olika perspektiv framhäver samlingens bredd och mångfald och visar även att dess innehåll är ett avtryck av specifika tidsperioder med egna rådande ramar och synsätt, säger Kirse Junge-Stevnsborg, chef på Malmö konstmuseum.

SamlingenI boken presenteras ett stort urval av verk, genrer och konstnärskap, men det är trots allt endast en bråkdel av samlingens 40 000 objekt som kan visas. Dess omfattning visar på den stora potentialen för ett framtida museum, som skulle ge allmänheten tillgång till många verk som idag är undanstoppade i magasin. Förutom ökad synlighet och tillgänglighet skulle ett nytt museum också göra det möjligt för oss att arbeta mer fördjupat med samlingen, genom utställningar, programverksamhet och kunskapsproduktion.

Utställningen som boken bygger på har ett tydligt pedagogiskt fokus, men också ett pluralistiskt förhållningssätt som är i linje med vår egen tid. Det blir till exempel tydligt att vissa områden är underrepresenterade – och att ett museum ständigt måste omvärdera den egna samlingen och historien. Samlingen lyfter fram fler verk av kvinnliga konstnärer än tidigare utställning och strävar efter en bredare representation, både kulturellt och historiskt.