EsterAhlmqvist_H

Konstmusei-vänner!

Inbjudan till årets sista vernissage, Ester Almqvist – Jag lever i två världar, vilken också blir Konstmuseichef Cecilia Widenheims sista, eftersom hon lämnar oss i januari för att börja som chef på Tensta Konsthall.
Efter invigningstalet vill vi bjuda er medlemmar på ett glas vin. Anmäl dig genom att klicka här eller ring Inger Olsson, tel 073-157 69 99, så får du en vinbiljett när du kommer.

Vernissage för Ester Almqvist – Jag lever i två världar

Konst

Varmt välkommen på vernissage av utställningen Ester Almqvist – Jag lever i två världar! Ester Almqvist var under sin livstid en central gestalt i svenskt konstliv. Hon utbildade sig till konstnär när både samhället och konstlivet genomgick stora förändringar. Det var en brytningstid då allt fler kvinnor kämpade för sina rättigheter. I den här utställningen får vi följa Ester Almqvist från tiden på Valands konstskola i Göteborg och fram till de sista åren av hennes liv i Lund på 1930-talet. Men vi får också träffa flera av Ester Almqvists vänner, kolleger och lärare – Carl Larsson, Maja och Gustaf Fjaestad, Tora Vega Holmström, Siri Derkert och Vera Nilsson.

Vernissageprogram lördag den 1 december

14.00 Invigning med Birgit Rausing, författare och konsthistoriker, som kommer att ge en presentation av Ester Almqvists konstnärskap.
I samband med vernissagen delas även Ester Almqvist-stipendiet ut av professor Max Liljefors, Lunds universitet. Utställningen är ett samarbete med Norrköpings Konstmuseum och intendent Martin Sundberg.

Mer om utställningen hittar du här: Ester Almqvist – Jag lever i två världar

Välkomna!
Cecilia Widenheim
Chef Malmö Konstmuseum

Bild: Ester Almqvist, Självporträtt, 1901, olja på duk, Jönköpings läns museum. Foto: Andreas Nilsson/Malmö Konstmuseum (bilden är beskuren).