guldkantRundVHe_19

Guidad visning, årsmöte och eftersits

Sofia Landström inledde under en timme med en initierad visning av utställningen ”Ester Almqvist – jag lever i två världar”.

Vi följde konstnärens utveckling från 1890 till separatutställningen 1934 på galleri Färg och Form i Stockholm, en utställning som hennes kvinnliga kolleger hjälpt till att sammanställa. Bland konstverken i galleriet finns även Ester Almqvists vänner och lärare representerade. En utställning som inbjuder till fler besök.

Läskande vin serverades med tillfälle att diskutera det vi sett innan det var dags för årsmöte. I år stannade vi i konstgalleriet och stämman hölls omgivna av konstverken, en perfekt miljö!
”Sittande” och tillika avgående ordförande valdes att leda årsmötet med Marcus Pompeius som sekreterare.

Stolt berättades att vänföreningen bidragit med 75.000 kr till produktionen av en bok om Ester Almqvist. Detta bidrag betyder att medlemmarna, när boken är klar i juni, kommer att erbjudas den till specialpris.
Styrelsen fick ansvarsfrihet för 2018 och samtliga ledamöter omvaldes på ett år – utom undertecknad som avsagt mig omval. Nyval skedde av Peter Andrén som suppleant.
Även revisor och revisorssuppleant omvaldes.
Efter avtackningar berättade Jan Pagh Hansen om kommande utställning varpå vi begav oss till restaurang Wega för eftersits.
En mycket god måltid: pocherad torskfilé med hummer-och dillsås, grönsaker och potatis bjöds liksom ett glas vin, följt av kaffe och – kvällen till ära – vaniljhjärta. Det blev någon timmes gemytlig samvaro med många diskussioner och glada skratt – samt en applåd till kocken som kallades fram från köksregionerna innan vi avslutade denna årsmöteskväll.

Slutligen vill jag tacka för alla vänliga ord och presenter. Som jag sa: det har varit glädjefyllt att väcka föreningen till liv. Under dessa år, sedan 2015, har medlemmarna visat stort intresse och hörsammat inbjudningar till såväl vänkvällar på muséet som utflykter.

Jag ser fram emot 100-årsjubileet 2025!

Kaeth Gardestedt

museum-collage