stipendium_nkmnu_H

Välkommen på utdelning av Barbro och Holger Bäckströms stipendium 2018, 10 oktober, kl.19.00, på Malmö Konsthall.

Pga renoveringsarbete av Konstmuseets lokaler, så sker årets utdelning på Malmö konsthall.

2018 års stipendium går till Kah Bee Chow som växt upp i Malaysia och Nya Zealand, men som idag arbetar i Malmö. De senaste åren har hon haft ett flertal utställningar både i Sverige och internationellt. Hon är också en av de konstnärer som valts ut för att delta i Modernautställningen 2018 på Moderna Museet i Stockholm.

Motiveringen till priset lyder:

”Kah Bee Chows konst kännetecknas av lekfulla perspektivförskjutningar, såväl i det fysiska som i det mentala rummet. En samtidigt djärv och lågmäld rumslighet förenas med en bred och poetisk materialitet. Ord betyder mycket, särskilt hur betydelser vandrar mellan språken, naturligt nog för någon som är lika hemma i Malaysia som i Malmö. Hennes platsspecifika installationer är fyllda av detaljer att upptäcka, vardagligt och förunderligt, självklart och humoristiskt. Det arbete och den efterforskning som finns i varje verk skapar sammanhang, men nästan omärkligt, som ett tonfall, eller en accent. I likhet med Barbro Bäckström skapar Kah Bee Chow plats för kroppar, i mellanrummets poesi.”

Stipendiet överlämnas av Bäckströmstiftelsens styrelse. Efter prisutdelningen följer ett kort samtal mellan Kah Bee Chow och konstnärskollegan Ingrid Furre.

Restaurang SMAK har öppet till kl.21.00 för de som önskar att köpa sig något att äta eller dricka.

Välkomna!

Önskar stiftelsens styrelse, som består av Cecilia Widenheim, chef för Malmö Konstmuseum, Gertrud Sandqvist, rektor vid Konsthögskolan i Malmö, och Mats Stjernstedt, chef för Malmö Konsthall, samt en extern ledamot, Pontus Kyander, skribent och frilanscurator i Helsingfors.

museum-collageBild: (Turtle Ghost) (II), 2017, foto från utställningen Skip ZoneMagenta Plains, NY.