MkvVerniOkt11

Konstmuseivänner! Välkomna till Konstmuseet den 11oktober.

Välkomna till höstens och vår nya konstmuseichef Kiste Junge-Stevnsborgs första utställning Migration: Spår i en konstsamling den 11 oktober.

Klockan 17.00 – 17.45 bjuder vi våra medlemmar på ett glas vin. Anmäl dig till Inger Olsson på e-mailadress inger.olsson1@gmail.com eller ring 0731-576999 så får du en vinbiljett när du kommer till museet.

Migration: Spår i en konstsamling. 11 oktober 2019 – 23 februari 2020

Hur har konstnärer under de senaste 150 åren förhållit sig till migration? Några av svaren får vi genom att söka spåren i Malmö Konstmuseums egen samling. Där hittar vi konstnärer med olika erfarenheter av migration.

En av utgångspunkterna i utställningen är ett händelseförlopp som utspelade sig i Malmö Konstmuseums nuvarande lokaler våren 1945. Med initiativet Vita bussarna kom flyktingar till Malmö från nazisternas koncentrationslägeroch befintliga lokaler blev snabbt fulla. Då bestämde sig museichefen Ernst Fischer för att omvandla museet till en förläggning med hundratals sovplatser. Händelsen skildras av konstnären Sven Xet Erixson. Men även de som levde på museet lämnade teckningar efter sig. Verk på papper skildrar livet i koncentrationslägren med både skräck och vänskap.

I utställningen finns verk från 1800-talet fram till idag av konstnärer som levt eller arbetat i exil, eller som har arbetat med politikoch migration som motiv.

Klassiker som Gerard Nordström, Sonia Delaunay-Terk, Peter Weiss och Lotte Lasersteinvisas sida vid sida med bland annat en grupp 1930-talsmålare från Lettland. Utöver det visas flera samtida verk av bland annat Runo Lagomarsino och Sahar el Kahled som på olika sätt kommenterar bilden av migration i en globaliserad värld.

Utställningen är ett samarbete med Tensta Konsthall.
Curatorer: Maria Lind och Cecilia Widenheim

Bild: Sonia Delaunay-Terk, Rythme couleur, 1952, gouache på papper